Návštěvnost
Návštěvnost:
ONLINE:4
DNES:147
TÝDEN:1325
CELKEM:380655
Co všechno se dá z malé modré trnky vyrobit a na co všechno se dá použít?! Právě nastal čas na její sběr. I přes nepřízeň počasí letošního roku (nejprve poškození květů, plodů, silnými mrazy a pak v létě velká sucha) se našlo několik stromů a obecní zaměstnanci natrhali modré ovoce na vaření trnek - povidel.
Tento rok budou a dnes se vaří pravé "Lúcké trnky". Na správnost provedení a jejich kvalitu dohlíží rada starších, zkušených žen. jako již tradičně paní Marie Šmehlíková, paní Marie Náhlíková a Jana Máčalová. Aby se kolečka na vařícím kotli dobře točila a povidla se nespálila, dohlíží pan Josef Šmehlík. Připravují tak pro náš kraj typické trnky (povidla) na výrobu trnkové omáčky a pečiva, či jiných specialit k dalšímu ročníku "Lúckého koštu trnek od varených po tekuté". Ten je naplánovaný na sobotu 30. března 2013, kde budou mít všichni možnost jejich kvalitu posoudit. A co potom, když se uloží správně do bečky, to se pak koštují kapečky a jak voní peckami! Používají se zevnitř - tzv. horňácký kartáček i zvenčí na mazání kolen a jiných kloubů. Dle našeho lékaře - medicína na všecko. Skončili jsme úspěšně kolem půlnoci. Našim výsledkem je 40 kg výborných povidel.!
Svátek má Oto
Státní svátky a významné dny na dnešek:
Zítra má svátek Jaroslav
Sníh dubnový hnojí, březnový tráví.
Slepice kváčí, kohouti pějí, sedláčkové hrách a oves sejí.
Návštěvnost:
ONLINE:4
DNES:147
TÝDEN:1325
CELKEM:380655